Ben ik mantelzorger?

2538 keer bekeken 0 comments

Een mantelzorger is iemand die extra zorg geeft aan een familielid of naaste uit zijn omgeving die vanwege ziekte of beperking meer zorg nodig heeft dan gebruikelijk. Het gaat daarbij om langdurige en/of intensieve zorg.

Mantelzorg komt bij veel verschillende mensen en situaties voor. Enkele voorbeelden van mantelzorg zijn:

"Als moeder van een zoon met gedragsproblemen moet ik veel sturing en begeleiding geven aan hem zodat hij kan functioneren binnen het gezin. Het maakt het lastig om de aandacht te verdelen tussen mijn kinderen. Ook kom ik weinig toe aan sociale contacten."

"Mijn vrouw heeft MS en is daardoor minder mobiel.  Ze loopt nog kleine stukje met de rolltaror. Ook vergeet ze steeds meer waardoor ze niet meer zelfstandig boodschappen kan doen. Het combineren van mantelzorg met mijn betaalde baan is pittig."

"Mijn vader heeft een auto-ongeluk gehad. Hij heeft hierdoor een hersenbeschadiging en kan zijn oude werk niet meer doen. Hij is vaak somber. Vrienden kan ik vaak niet mee naar huis nemen omdat dit te druk is voor hem. Hij krijgt dan hoofdpijn en wordt sneller boos."

Elke (zorg) situatie is anders en iedereen kan andere vragen hebben als het gaat om de hulp die geboden wordt of de zorgen die er zijn.

Mantelzorgers hebben soms de neiging zichzelf weg te cijferen. Toch is het juist heel belangrijk om stil te staan  bij hoe het echt met je gaat. Alleen wanneer je zelf gezond bent en je goed voelt kan je de zorg vol blijven houden.

Goed zorgen voor de ander, begint bij goed zorgen voor jezelf!

Met een eenvoudige test kun je erachter komen of je mantelzorger bent. Volg deze link: https://www.meemantelzorg.nl/test/mantelzorgtest/

 

Afbeelding is van Suus van den Akker (Invoorzorg.nl)

 

Images

0  Comments

Cookie settings